Het seks-positieve platform voor jou!
Hoe werkt mijn lichaam?
Ieder lichaam is anders, hoewel je door de media misschien niet dat idee krijgt. Daar wordt vaak maar een beperkte representatie van de diversiteit aan lichamen gegeven. Maar natuurlijk zijn alle lichamen goed! In de biologie maken we onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijk lichamen, dit noemen we de seksen.

Je kunt ook zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken hebben, dit noemen we intersekse. Sekse is niet hetzelfde als gender, om dit te onthouden kan je denken: Sekse zit tussen je benen, gender in je hoofd. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar 'Gender'.

Sekse zit tussen je benen,
gender in je hoofd.


Hoe werkt mijn piemel?
Erectie
Als een persoon met een piemel opgewonden raakt stroomt er veel bloed naar het geslacht waardoor de piemel zich opricht. Stijve piemels kunnen per keer en per persoon verschillen. Sommige piemels stijgen op tot aan de buik, terwijl andere naar voren blijven wijzen. Hoe de piemel er slap uit ziet zegt niets over de vorm van de stijve piemel. Ze zijn bijna nooit kaarsrecht en hebben vaak een lichte kromming. Dit is allemaal normaal en maakt niets uit voor de genot in bed.
Hoe werkt mijn vulva?
Hoe ziet een vulva eruit?
Dit is een vulva. Een vulva wordt vaak vagina genoemd, maar dit is niet de correcte naam. De vagina is de opening die naar de baarmoeder leidt. De vulva is het zichtbare deel van het geslachtsdeel. Geen enkele vulva is hetzelfde, je hoeft dus ook niet onzeker te zijn over hoe die van jou eruitziet.

Maar hoe zit het nou precies in elkaar? Een vulva heeft vier lippen. De buitenste vulvalippen bevinden zich direct tussen de benen en zijn vanaf de pubertijd vaak bedekt met haar. Hiertussen bevinden zich de binnenste vulvalippen, vaginaopening en het plasgaatje. In het geval van een opgewonden eigenaar blaast de clitoris zich op. Als je opgewonden wordt, kan de vulva vochtig worden. Dit kan echter ook gebeuren op momenten dat je niet opgewonden bent.


De eikel
De eikel van de piemel zit onder de voorhuid, tenzij de piemel besneden is. Meestal komt hij tijdens de erectie tevoorschijn. Bovenop de eikel zit een gaatje waar zowel plas, voorvocht als sperma uit kan komen. Aan de onderkant van de eikel zit de kroon, een soms wat bobbelig randje die vaak gevoelig is. En ook het toompje, de plek waar de voorhuid en de schacht aan elkaar verbonden zijn, kan fijn voelen bij aanraking.


De vulvalippen
Op de binnenste lippen groeit geen haar. De binnenste lippen is een beetje een gekke naam, omdat ze regelmatig uitsteken, maar dat is voor iedereen anders. Tijdens de puberteit kunnen de vorm en grote van je vulvalippen veranderen. In de meeste biologieboeken worden vulvalippen schaamlippen genoemd, maar wij vinden een vulva niet iets om je voor te schamen! Tussen de binnenste vulvalippen zitten een plasgaatje, de glans en de opening van de vagina. Het plasgaatje is een klein gaatje dat je moeilijk kunt vinden. De vaginaopening is een groter gat, daar kan, als je ongesteld wordt bijvoorbeeld een tampon of een menstruatiecup in. En hier komt misschien ooit een kind uit! De glans is het topje van de clitoris en zit aan de bovenkant van je vulva.
Schoonhouden
Net als vulva's maken piemels afscheiding aan. Het is daarom belangrijk om de piemel goed, maar zonder zeep, te wassen. Daarbij trek je de voorhuid naar beneden en spoel je de eikel en de kroon goed schoon. Dit zorgt ervoor dat hij niet gaat plakken, stinken of ontsteken. Alle piemels hebben natuurlijk wel een eigen geurtje. Daar is niets vies aan.
De balzak
De balzak heeft een ribbelige huid en stijgt en zakt om de temperatuur van de ballen te reguleren. Dit gebeurt zodat de teelt- en bijballen zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Ze maken namelijk sperma aan. Dit kunnen ze het beste bij de juiste temperatuur. Om dit te regelen hangen de balzak en de piemel lekker losjes naar beneden wanneer het warm is en kruipen ze dicht tegen hun eigenaar aan wanneer het koud is. In de balzak hangen meestal twee teelballen, met elk hun eigen bijbal. De ballen zijn vaak niet even groot en hebben een eivormige vorm.
De clitoris
De clitoris is een heel bijzonder onderdeel van de vulva. Hier zitten namelijk ontzettend veel zenuwuiteinden, waardoor die vaak heel gevoelig is. De clitoris is tot nu toe het enige ontdekte lichaamsdeel dat enkel gemaakt is voor genot. De clitoris zit onder de vulva lippen en een beetje rondom de vagina. De glans, het puntje van de clitoris is soms zichtbaar tussen de binnenste vulvalippen. Net als de schacht van de piemel, zwelt de clitoris tijdens opwinding helemaal op. Dit komt omdat er dan veel bloed naar de vulva stroomt. Dit kan kort of lang duren. De meeste vulva- eigenaren vinden de clitoris een lekker plekje.
Schoonhouden
Naast dat de vulva iets is om van te genieten is het belangrijk de vulva goed schoon te houden. Dit moet je voorzichtig doen. De huid kan namelijk erg dun en gevoelig zijn. Was de vulva en vagina altijd zonder zeep. Zeep kan zorgen voor jeuk en pijn en zorgt er niet voor dat je vulva minder gaat ruiken. Je kunt beter met wat lauwwarm water je binnenste en buitenste vulvalippen afspoelen. Ook gewassen vulva's hebben een eigen geurtje, daar is niets vies aan en dit kan per persoon en per dag verschillen!
Afscheiding
Afscheiding is een overkoepelende term voor vloeistof die uit de vagina komt. Baarmoederhals vloeistof is een vorm van afscheiding en dat het verandert gedurende de cyclus om te voorkomen of te vergemakkelijken dat sperma langs de baarmoederhals beweegt. Opwinding vloeistof is iets anders dan baarmoederhals vloeistof en wordt gecreëerd in klieren die links en rechts van de ingang van de vagina zitten. Dit zijn de klieren van Bartholin. De natuurlijke afscheidingen van je vagina hebben een heel belangrijke functie: bacteriën wegvoeren en de dingen daar beneden gelukkig en gezond houden. Het is daarom niet alleen onnodig, maar ook schadelijk om in je vagina te wassen met zeep of chemicaliën, de vagina kan dit helemaal alleen.

De meeste afscheiding die je in je ondergoed aantreft is dus volkomen normaal, iets wat veel mensen met vagina's niet vroeg genoeg leren. Een gezonde afscheiding is meestal wit, helder en waterig. Op de dagen dat je ovuleert kan je afscheiding doorzichtig en rekbaar zijn. Meer over de ovulatie lees je bij 'Menstruatie'.
De hoeveelheid afscheiding kan per dag verschillen. Het is trouwens helemaal niet raar als je wel eens gebleekte plekken in je onderbroek hebt gevonden. Vagina's hebben van nature een zure pH en voor sommige mensen varieert die zuurgraad. Dit kan ervoor zorgen dat er een wisselwerking ontstaat met de stof van het ondergoed, waardoor die gebleekte plekken ontstaan.

Net voordat de menstruatie begint of eindigt, kan je afscheiding opmerking die bruin of bloederig is, dit noem je ook wel spotting.

Anus
De opening naar je endeldarm
De eikel (glans)
Het ronde, gladde uiteinde van de piemel dat meestel verborgen zit onder de voorhuid mits je niet besneden bent

De venusheuvel
Driehoekige gedeelte onder aan de buik boven de vulva.

Hoe ziet een piemel eruit?
Piemels komen in veel verschillende soorten en maten. Daarnaast ziet de piemel er heel anders uit als die stijf is dan wanneer die slap is. De piemel bestaat uit de schacht, de eikel en de balzak. Hoe werkt de piemel?


De schacht
De schacht is het het grootste onderdeel van de piemel. Hierin bevinden zich zwellichamen die ervoor zorgen dat de piemel stijf wordt als je opgewonden bent.

Zowel de piemel als de clitoris zijn zwellichamen
De voorhuid
Het stukje huid dat de eikel beschermt en van de eikel af getrokken kan worden bij opwinding

De plasbuis
De opening van de plasbuis

De schacht
De schacht is het grootste deel van de penis. In de schacht bevinden zich zwellichamen die ervoor zorgen dat de penis stijf kan worden.

Toompje
Het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vast zit. Het is een heel gevoelig plekje, door de vele zenuwuiteinden.

Raphe
Het 'litteken' dat aan de onderkant van de ballen en piemel loopt en de huid verbindt.

De balzak
De buiten het lichaam hangen de huidplooien, zakjes, waarin de teelballen (testikels) zitten.

De testikels
Dit is de geslachtsklier en maakt zaadcellen aan.

De bijballen
Deze zitten tegen testikels aan en verzamelen rijpe zaadcellen en leiden deze naar de zaadleider.

Zaadleider
leidt de zaadcellen vanuit elke bijbal naar de prostaat

Het clitoriskapje
Het stukje huid dat als het ware een kapje/hoedje vormt voor de glans.

De glans
Het meestal zichtbare uiteinde van de clitoris, een klein 'knopje' dat beschermt wordt door het clitoriskapje.

De plasbuis
De opening van de plasbuis.

De vagina
De vagina verbindt de buitenkant van de vulva naar de baarmoeder toe.

De binnenste vulvalippen
Huidplooien die 'lippen' vormen. Binnenste vulvalippen betekent niet dat ze kleiner zijn dan de buitenste vulvalippen. Het formaat is bij iedereen weer anders en altijd volkomen normaal.

De buitenste vulvalippen
De (behaarde) huidplooien aan de binnenkant van de bovenbenen

De beentjes
De beentjes zijn de lange smalle buitenste beentjes die uit zwellichamen bestaan

De zachte zwellichamen
Dit zijn zwellichamen en verbonden met de wortel van de clitoris en met de kleine vulvalippen

De anus
De opening naar je endeldarm


Orgasmes
Piemel
De zaadcellen worden aangemaakt in de testikels. De rijpe zaadcellen worden opgeslagen in de bijballen, die tegen de testikels aan zitten. Bij een orgasme, worden de zaadcellen via de zaadleiders naar de prostaat geleid, waar er vocht bij komt. Het zaad en vocht vormen sperma. Via het spuitbuisje wordt de sperma via de plasbuis uitgespoten. Als de sperma in contact is met een vagina kan er een eitje bevrucht worden. Hierdoor kan je zwanger worden.


Vulva
Bij een vulva is er geen direct zichtbaar effect van een orgasme. Er is nog weinig duidelijk doordat er te weinig onderzoek naar is gedaan. Wat men nu denkt is dat de baarmoeder, vagina en/of bekkenbodemspieren een aantal keren samentrekken. Dit kan je voelen door bijvoorbeeld je clitoris die pulseert. Bij sommige vulva's komt er tijdens stimulatie vocht vrij, dit valt niet perse samen met een orgasme maar kan wel als fijn ervaren worden.


Intersekse
Intersekse personen zijn geboren met mannelijke én vrouwelijke geslachtskenmerken. Een interseks iemand heeft bijvoorbeeld een niet volgroeide penis en een vagina-ingang of baarmoeder. Of iemand is geboren met een vulva en een grote clitoris die op een penis lijkt. Andere intersekse personen hebben wel de volgroeide geslachtskenmerken van één sekse maar een mix van vrouwelijke en mannelijke hormonen, chromosomen of genen. Het hebben van een intersekse lichaam veroorzaakt geen pijn. Het is niet ongezond of iets dat moet genezen.
Lichaamshaar
Tijdens de puberteit verandert er van alles aan je lichaam, zo krijg je op allerlei plekken lichaamshaar. Beharing komt in allerlei vormen: veel, weinig, dik, dun, stijl of krullend. En hoe het er ook uitziet, alles is volkomen normaal en gezond! Vanaf een jaar of 10-12 kan er haargroei ontstaan. Ieder menselijk lichaam is bedekt met vellushaar, een dun kleurloos en bijna onzichtbaar soort haar. Door een stijgende hoeveelheid hormonen die tijdens de puberteit wordt aangemaakt verandert het vellushaar op sommige plekken in permanent haar. In deze fase neemt de hoeveelheid toe, worden de haren dikker en krijgen ze meer kleur. Meestal begint de eerste haargroei rondom het geslachtsorgaan, daarna komt er vaak haar onder de oksels, benen en armen. Tenslotte kan je ook nog gezichtsbeharing krijgen.

Wat er verandert en hoe deze veranderingen plaatsvinden hangt af van de genetische bepaling, de hormonale status en de leeftijd. Misschien heb je het idee dat lichaamshaar niet mooi of goed is, en dat alles glad geschoren moet zijn, maar dit is niet het geval. Je moet lekker doen waar jij je goed bij voelt! Dus als jij je okselhaar mooi vindt, laat het lekker staan!

Borsten
Net als vulva's en piemels zijn alle borsten anders. Je hebt grote borsten, kleine borsten, grote of kleine areolas, ronde borsten, smalle borsten, langwerpige borsten. Het is ook volkomen normaal als je borsten niet even groot zijn. Meestal is er tussen de linker en rechterborst een verschil van minstens één cupmaat. Niet alle borsten staan recht naar voren, vaak zorgt zwaartekracht ervoor dat ze wat gaan hangen. Dit kan komen door leeftijd, de zwaarte van de borst of doordat je lichaamsgewicht vaak op en neergaat.