Het seks-positieve platform voor jou!
Termenlijst
Het afbreken van een zwangerschap door een medische ingreep.
Abortus
Als je agender bent ervaar je geen gender.
Agender
Anale seks verwijst naar de seksuele handelingen waarbij de anus centraal staat. Je kan hierbij denken aan het inbrengen van vingers, een penis in erectie, mond of tong of andere hulpmiddelen.
Anaal
Verzamelnaam voor technieken die een zwangerschap voorkomen bij geslachtsgemeenschap.
Anticonceptie
Iemand die niet of zelden romantische aantrekking voelt.
Aromantisch
Het is een term die door sommige mensen met autisme is bedacht en wordt gebruikt om te erkennen dat autisme invloed heeft op hun gender(ervaring). Autigender is geen officiële genderidentiteit. Het is ook geen term om alleen autisme aan te duiden maar wordt gebruikt om aan te geven dat beide niet los van elkaar zijn te zien.
Autigender
Mensen die bigender zijn voelen zich zowel man als vrouw en/of een ander gender uit het spectrum.
Bigender
Binair betekent tweezijdig, bijvoorbeeld man en vrouw. Dat er alleen mannen en vrouwen op de wereld zijn is een binaire gedachte en laat geen ruimte voor mensen die zich niet met deze labels identificeren.
Binair
Seksuele voorkeur zowel mannen als vrouwen.
Biseksueel
Iemand bij wie zijn/haar genderidentiteit overeenkomt met diens aangeboren geslacht.
Cisgender
De clitoris is een bijzonder en gevoelig onderdeel van de vulva. Tot nu toe is de clitoris het enige ontdekte lichaamsdeel dat enkel zorgt voor genot. De clitoris bevindt zich onder de hele vulva en is een zwellichaam. Bij opwinding zwelt de clitoris dus op. De glans is het bovenste deeltje van de clitoris en is soms tussen de lippen zichtbaar. Vaak denken mensen dat dit hele clitoris is, maar in werkelijkheid is de clitoris dus veel groter.
Clitoris
Betekent letterlijk toestemming. Wederzijdse consent is belangrijk voor een positieve seksuele ervaring.
Consent
Mensen die alleen een seksuele aantrekking hebben wanneer ze ook een zeer sterke emotionele band voelen. Deze mensen voelen dus in de eerste plaats geen aantrekkingskracht gebaseerd op iemands uiterlijk.
Demiseksueel
De erogene zone is een gebied van een menselijk lichaam dat bij aanraking seksuele gevoelens kan opwekken. Per persoon kunnen deze zones verschillen, bij de meeste mensen zitten de erogene zones rond de geslachtsorganen en anus, maar bijvoorbeeld ook de onderbuik en tepels.
Erogene zones
Het rijpen van de eicel.
Folliculaire fase
Follikel is een eiblaasje dat om de eicel heen zit en de eicel voorziet van voeding.
Follikel
Diep, intens orgasme met sensaties in het hele lichaam.
Full body orgasme
Het idee dat er maar twee genders zijn, mannelijk en vrouwelijk, die elkaars tegenpolen zijn.
Genderbinariteit
Een onbehagen ervaren bij een of meerdere (aangeboren) lichaamsdelen.
Genderdysforie
Is in tegenstelling tot genderidentiteit wel zichtbaar voor anderen. Onder expressie valt kleding, uiterlijke verzorging, gedrag, gekozen naam en/of manier van spreken.
Genderexpressie
Iemand die genderfluïde is kan zich afwisselend man, vrouw, non-binair, agender, etc voelen.
Genderfluïde
Is iemands persoonlijke beleving van gender. Voor de buitenwereld is de genderidentiteit van een persoon niet per se zichtbaar. Daarbij komt een genderidentiteit niet vanzelfsprekend overeen met de genderexpressie van een persoon.
Genderidentiteit
Gender is een spectrum.
Genderspectrum
Vloeibaar middel die je kan gebruiken om lichaamsdelen zoals de vulva of anus vochtiger te maken, om seksuele handelingen comfortabeler te maken.
Glijmiddel
Elke handeling die tegen de wil van iemand in gebeurd.
Grensoverschrijdend
gedrag
Is de overtuiging dat heteroseksualiteit de standaard toestand van de mens is en dat alles buiten deze 'norm' raar en niet oké is.
Heteronormativiteit/ hetero-centrisch

Seksuele voorkeur voor personen van de andere sekse.
Heteroseksueel
Specifiek gerelateerd aan romantische gevoelens en aantrekkingskracht, dus bijvoorbeeld dat je met iemand wil knuffelen en op dates gaan.
Homo/hetero/
bi-romantisch
Seksuele voorkeur voor mensen van dezelfde gender, deze term wordt vaker gebruikt voor mannen die op mannen vallen.
Homoseksueel
Chemische stoffen die aan het bloed worden afgegeven en processen in het lichaam regelen.
Hormonen
Iemand met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Dit kan een combinatie zijn van hormonen, chromosomen en/of geslachtskenmerken.
Intersekse
Een vrouw die seksuele voorkeur heeft voor vrouwen.
Lesbisch
Een term voor de gemeenschap van alle mensen die niet cis en/of hetero zijn. De letters staan voor Lesbisch, Gay, Biseksueel, Transgender, Queer, Intersekse, Aseksueel, en meer!
LGBTQIA+
A
B
C
D
E
F
G
H
I
L
De gekleurde huid rondom de tepel.
Areola
Vocht dat uit de vagina of penis komt.
Afscheiding
Een smaller, buisvormig gedeelte van de baarmoeder dat aan een kant in de vagina eindigt, aan de andere kant overgaat in het baarmoederlichaam met daarin de baarmoederholte.
Baarmoederhals
Ook wel liklapje genoemd, is een hulpmiddel om een SOA te voorkomen. Het dunne lapje, vaak gemaakt van rubber, wordt over de schaamlippen en clitoris van de vrouw gelegd als iemand haar wil beffen.
Baarmoederhals
Een ander woord voor orgasme: een opgebouwde seksuele spanning die vrijkomt.
Climax
Een anticonceptiemiddel in de vorm van een rubberen hoesje dat om de piemel of in de vagina geplaatst word. Het kan zowel zwangerschap als soa's tegenhouden.
Condoom
Dit is de medische naam voor de geslachtsorganen.
Genitailiën
Het zichtbare uiteinde van de clitoris.
Glans
Geslachtsdrift: een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de mate waarin een persoon behoefte heeft aan seksualiteit.
Libido
Periode vanaf de eisprong tot aan de eerste dag van de menstruatie. Hier vindt eventueel de innesteling van de eicel plaats.
Luteale fase
Stimulatie van je eigen geslachtsdelen om seksueel genot te bereiken.
Masturberen/ soloseks
De eerste keer dat je ongesteld word heet dat de menarche.
Menarche
Een menstruatie is de fase dat er bloed vanuit de baarmoeder via de vaginaopening komt.
Menstruatie
De tijd waarin er in de baarmoeder een eitje wordt gemaakt en weer afsterft. In deze tijd vinden er veel hormoonwisselingen en een menstruatie plaats.
Menstruatiecyclus
Het aangaan van een relatie met één specifiek persoon.
Monogaam
Noodpil, een middel dat na onbeschermde geslachtsgemeenschap de kans op een zwangerschap sterk verminderd.
Morning-after pil
Als non-binair persoon voel je je geen man en geen vrouw. Sommige mensen voelen zich er precies tussen in zitten, anderen voelen zich juist helemaal buiten de kaders van man of vrouw zitten en voelen zich gewoon mens.
Non-binair
Alles wat niet monogaam is, hier zijn veel verschillende vormen van. Dat je met verschillende mensen date maar geen vaste relatie hebt, of dat je een open relatie hebt met iemand en met andere mensen date of dat je met verschillende mensen een relatie hebt.
Non-monogaam
Orale seks is een term die wordt gebruikt voor verschillende seksuele activiteiten waarbij de mond en/of tong, tanden en/of keel gebruikt wordt.
Orale seks
Tijdens de ovulatie of de eisprong komt een of meerdere rijpe eicellen vrij in de eierstokken.
Ovulatie
Romantische gevoelens of seksuele aantrekking richting mensen ongeacht hun sekse of genderidentiteit.
Panseksueel
Penetratie is het inbrengen van een menselijke penis of een ander lichaamsdeel of voorwerp in een lichaamsopening. Het doel hiervan is het beleven van een seksuele ervaring.
Penetratie
Als je verliefd kan worden op meerdere mensen tegelijk en daar open over praat met je partners. Dit is heel iets anders dan vreemdgaan aangezien alle partners in een polyamoreuze samenstelling open zijn over het daten met anderen.
Polyamoreus
Een relatie hebben met meerdere mensen.
Polygaam
Piemel en vulva.
Primaire geslachtsdelen
Deze verwijzen naar iemands genderidentiteit. Dus hij/hem, zij/haar, hen/hun of die/diens. Bijvoorbeeld kan het zijn dat een non-binair persoon graag aangesproken wilt worden met hen/hun en of die/diens omdat dit genderneutrale voornaamwoorden zijn.
Pronouns/
voornaamwoorden
Een parapluterm voor alle seksualiteiten en genderidentiteiten buiten het cis-heteronormatieve. Werd vroeger gebruikt als scheldwoord maar wordt nu omarmd door vele binnen de LGBTQIA+ community.
Queer
Borsten, billen, tepels, anus, dijen, nek, hals, oorlellen of voeten. Eigenlijk elke plek waar jij op reageert bij aanraking.
Secundaire erogene zones
Betekent geslacht. Bij de geboorte wijzen we een geslacht toe op basis van de uiterlijke anatomische kenmerken.
Sekse
Speeltjes van kunststof om genot te geven, deze kan je bij jezelf of bij iemand anders gebruiken. Voorbeelden van seksspeeltjes zijn vibrators, dildo's, flashlights, handboeien.
Seksspeeltjes
Is tot wie je je romantisch en/of seksueel aangetrokken voelt.
Seksuele identiteit
Seksueel overdraagbare aandoening; een geslachtsziekte die overdraagbaar is door aanraking en seksuele handelingen.
Soa
Een combinatie van meditatie, ademhaling en seks.
Tantrische masturbatie/
seks
M
N
O
P
Q
S
T
Een orgasme is een opgebouwde seksuele spanning die vrijkomt.
Orgamse
Tekst of beeld die er expliciet op gericht zijn bij de kijker of lezer seksuele opwinding te veroorzaken.
Porno
Een overkoepelende term die seks, genderidentiteit en –rollen, seksuele oriëntatie, erotiek, plezier, intimiteit en voortplanting omvat.
Seksualiteit
Het versturen een eigen naaktfoto, spannende video of erotisch tekstbericht.
Sexting
De vloeistof die bij een zaadlozing uit de piemel komt.
Sperma
De week waarin iemand die anticonceptie gebruikt stopt met het gebruik hiervan, om het lichaam tijd te geven te menstrueren.
Stopweek
Transgender is een overkoepelende term voor mensen bij wie hun bij geboorte toegewezen sekse niet overeenkomt met hun genderidentiteit. Bijvoorbeeld een trans man heeft bij de geboorte het geslacht van een vrouw toegewezen gekregen maar identificeert zich als man. Als deze persoon wil kan hij in transitie gaan als hij dat wilt (hormonen slikken en/of operaties). Je hoeft niet te transitioneren als je transgender bent.
Transgender/ trans
Het onvrijwillig samentrekken van de bekkenbodemspieren rondom de vagina waardoor penetratie veel pijn veroorzaakt of zelfs onmogelijk is.
Vaginisme
Een ander woord voor anticonceptiemiddel. Technieken die een zwangerschap voorkomen bij geslachtsgemeenschap.
Voorbehoedsmiddelen
De vulva is het 'vrouwelijke' geslachtsorgaan. Ook mensen die zich niet als vrouw identificeren kunnen een vulva hebben. Vaak zeggen mensen 'vagina' terwijl ze 'vulva' bedoelen. De vagina is enkel de opening in de vulva die naar de baarmoeder leidt.
Vulva
V
De geslachtsklier in de balzak van mensen met een piemel. Hierin wordt testosteron geproduceerd en zaadcellen aangemaakt.
Testikels
Het inwendige deel van het geslachtsorgaan van iemand met een vulva.
Vagina
Ookwel schaamlippen genoemd. Dit zijn huidplooien aan de buitenkant van de vulva, die de vagina-ingang beschermen
Vulvalippen