Het seks-positieve platform voor jou!
Wensen en grenzen
Hoe vertel ik wat ik wil?
Het allerbelangrijkste op het moment dat je misschien seks wilt gaan hebben met iemand is communicatie. Door te praten leer je wat de ander fijn vindt en kun je vertellen wat jij wel of wat je juist niet wilt. Dit kan natuurlijk heel erg spannend zijn, maar vragen durven stellen zorgt juist voor een veiliger gevoel voor beide.
Hoe weet ik wat ik wil?
Om iemand te kunnen vertellen wat je wilt is het fijn om eerst duidelijkheid voor jezelf te hebben over wat je wel of niet zou willen. Misschien heb je tijdens het masturberen al ontdekt wat je lekker vindt of heb je fantasieën over dingen die je wel zou willen doen. Het kan soms lastig zijn om deze dingen ook echt onder woorden te brengen. Dit is iets wat je eigenlijk gewoon moet oefenen,

Hoe lees je lichaamstaal af?
Vaak kun je aan het lichaam van de ander goed aflezen wat diegene wilt. Zeker wanneer je merkt dat de ander het lastig vindt om te vertellen wat ze willen, moet je goed op de lichaamstaal letten. Vooral ogen en handen zeggen veel. Merk je dat iemand zijn blik wegdraait van je of je met een hand wegduwt, dan vindt diegene het waarschijnlijk niet fijn wat er gebeurt.
Om je seksueel vrij te kunnen voelen is het namelijk heel belangrijk dat je je ook veilig voelt. Dit is een gevoel dat van moment tot moment kan verschillen, misschien wilde je toen diegene aan je vroeg graag gezoend worden, maar nu je eenmaal bezig bent vind je het toch niet meer fijn. Het kan heel lastig zijn, maar het is erg belangrijk dat je dit durft aan te geven. En ook van de andere kant, als iemand iets de vorige keer fijn vond, hoeft dat niet te betekenen dat die het nu weer fijn zou vinden.

Alleen als er enthousiast ja gezegd wordt kun je zeker weten dat de ander het fijn vindt. Ook kan het zijn dat je merkt dat iemand verstijfd, of je bijvoorbeeld niet meer terug zoent, wanneer jullie ergens mee bezig zijn. Dit is ook een teken dat de ander zich niet op zijn/haar/diens gemak voelt.


Misschien heb je het idee dat iemand ergens verder mee zou willen gaan door iemands lichaamshouding, maar lichaamstaal kan soms moeilijk af te lezen zijn. Blijf daardoor altijd communiceren. Het kan natuurlijk ook de andere kant op, dat iemand iets eerst niet wilde, en nu toch wel. Als je weet wat je wilt is het enorm fijn voor de ander wanneer je dit zegt. Zo weet je hoe je elkaar blij kunt maken en wat je lekker vindt.


dit kan heel spannend zijn en misschien voel je je zelfs een beetje awkward wanneer je hardop zegt wat je fijn zou vinden, of durf je eigenlijk niet te zeggen dat je iets minder fijn vindt. Het kan helpen om het eerste met je vrienden te bespreken, je kunt dan leren van elkaars ondervindingen en voelt je misschien minder alleen. Weet ook dat je altijd van gedachte mag veranderen, zelfs al heb je je kleding misschien al uit of zijn jullie zelfs al bezig. Jij bepaalt wat je wilt op dat moment en de ander moet daar altijd naar luisteren.


Vraag dan altijd of ze zich oké voelen bij wat je wilt gaan doen. Wanneer er geantwoord wordt met nee is het duidelijk. Soms is het alleen geen nee, maar ook geen ja. Bij antwoorden als "ik weet het niet", "misschien" of "uhh" betekent dit ook dat je niet verder moet gaan.
Met je lichaam kun je ook goed aangeven wat je juist wel fijn vindt. Zo kan je bijvoorbeeld iemands hand leiden naar een lekkere plek, of diegene aankijken en knikken wanneer je iets leuk vindt. Daarnaast kun je ook met geluid aanduiden wat je wel of juist niet fijn vindt.



Sommige mensen vinden het fijn om een gesloten vraag te stellen, bijvoorbeeld: "Wil je dat ik je zoen?", "Vind je het lekker als ik dit doe?", "Wil je dat ik hiermee doorga?". Door dit soort vragen te stellen laat je zien dat je om de grenzen en wensen van de ander geeft en je interesseert in wat de ander fijn zou vinden. Je leert hierdoor hoe je je wensen kunt verwoorden en bouwt samen een band op.




Grensoverschrijdend gedrag
Nee = nee, maar wat als de ander jouw nee niet hoort? Veel mensen die iets naars hebben meegemaakt voelen zich daarna schuldig. Maar weet dat het nooit jouw fout is! Het is jouw lichaam en niemand mag over jouw grens heen gaan. Ook wanneer je hebt geflirt, een kort rokje aan hebt of als jullie een relatie hebben. Niet alleen meisjes zijn slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag en grensoverschrijdend gedrag hoeft niet altijd meteen verkrachting te zijn. Grensoverschrijdend gedrag kan ook zijn: iemand die te dicht tegen je aan te dansen staat, of een hand op een plek legt waar je dat niet wilt. Het is niet altijd even duidelijk en kan ook subtiel gebeuren, bijvoorbeeld wanneer iemand je overhaalt tot iets wat je eigenlijk niet wilt. Of wanneer je niet goed aan kunt geven wat je wilt, bijvoorbeeld wanneer je dronken bent.

Het idee dat grensoverschrijdend gedrag iets is wat gebeurd met een enge man die uit de bosjes duikt is meestal helemaal niet het geval. Vaak is het een bekende die over je grens heen gaat. Hierdoor kan het extra lastig zijn om er iets over te zeggen. Maar het kan wel heel fijn zijn om met iemand te praten over wat je hebt meegemaakt. Dit kan met iemand die je vertrouwt, een vriend of vriendin, familielid of een vertrouwenspersoon op school. Ook zijn er veel hulplijnen waar je mee kunt bellen, chatten, appen of mailen. Zij kunnen je helpen wanneer je bijvoorbeeld naar de politie toe wilt stappen of wanneer je over de gebeurtenis wilt praten met een therapeut of psycholoog. Voorbeelden hiervan zijn Centrum Seksueel Geweld en Slachtofferhulp.



Wat als ik grensoverschrijdend gedrag zie?
Het is altijd goed om in te grijpen en te reageren wanneer je het idee hebt dat je iemand ziet over wiens grens heen wordt gegaan. Het is beter wanneer het uiteindelijk niet zo blijkt te zijn, maar je toch even gecheckt hebt, dan wanneer je iets had tegen kunnen houden wat fout afloopt maar het niet hebt gedaan. Je kunt het beste als eerste de persoon aanspreken waarvan je het idee hebt dat die zich niet fijn voelt, dan dat je degene die het grensoverschrijdende gedrag vertoont direct aanspreekt. Vraag of de persoon in kwestie oké is, of je kunt helpen of ga een gesprekje aan met diegene. Je kunt bijvoorbeeld doen alsof je een vriend of vriendin bent en de persoon zo wegdrijven van de ander. Wanneer je online grensoverschrijdend gedrag ziet, bijvoorbeeld wanneer er een naaktfoto doorgestuurd wordt. Laat dan weten dat je er voor degene wiens foto is doorgestuurd bent en aan diens kant staat en dat degene die de foto heeft doorgestuurd echt niet oké is. Verwijder of rapporteer de foto en stuur deze nooit door!