Het seks-positieve platform voor jou!
Wat is seks?
Wij vinden dat seks eigenlijk niet één specifiek ding is. Seks zijn alle handelingen die je als seksuele opwinding kunt ervaren. Het is zeker niet alleen penetratie. Het omvat bijvoorbeeld ook kussen, aanrakingen, strelen en orale seks. Je kunt seks hebben met één of meerdere mensen, maar ook met jezelf, dat heet masturbatie.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je seks kunt hebben, dit is heel persoonlijk. Iedereen heeft andere wensen en voorkeuren. Ook heeft iedereen andere grenzen. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de wensen en grenzen van elkaar en dat je communiceert. Tijdens seks kunnen er veel verschillende dingen gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld iemand beffen, dit is het likken of zuigen aan de vulva.

'Seks is kussen, aanrakingen,
strelen en orale seks. Je kunt seks
hebben met één of meerdere mensen, maar ook met jezelf.'

Wanneer ben je ontmaagd?
Maagdelijkheid is een lastig concept. Dat er een soort maagdenvlies als muur bestaat die bij de eerste keer seks doorbroken moet worden klopt niet. Het vlies verschilt per vrouw van vorm en vele worden ook zonder geboren of versoepelen hem al onbewust door bijvoorbeeld sport. Dat je bloedt tijdens je eerste keer hoeft helemaal niet te betekenen dat je vlies 'gebroken' is. Het kan van alles zijn. Bijvoorbeeld doordat je niet nat genoeg was of dat het er ruw aan toe ging. Maagdelijkheid wordt ook vaak gebruikt om vrouwen zich te laten schamen voor hun seksualiteit. Het woord 'ontmaagding' klinkt dan ook alsof er iets van je is afgenomen na je eerste keer. Alsof je minder 'puur' of 'rein' bent als je seks hebt gehad. Dit is natuurlijk helemaal niet het geval, je hoeft je niet te schamen voor je seksualiteit. Seks is er om van te genieten!
Ook is het idee van een ontmaagding erg hetero-centrisch, alsof je eerste keer seks alleen telt als je hetero-seks hebt met penetratie. Seks met iemand van hetzelfde geslacht is net zo goed seks als heteroseks. Je mag elke seksuele handeling benoemen als seks, het is aan jou wat je vindt dat jou 'eerste keer' is. Je mag lekker zelf bepalen wanneer je voor het eerst seks hebt, met wie en hoe je het wilt benoemen! De eerste keer wordt ook vaak bestempeld als iets heel bijzonders en magisch, terwijl dat in veel gevallen helemaal niet zo is. Vaak is je eerste keer best onhandig en kan het ook best spannend zijn. Je eerste keer kan je zo speciaal maken als je zelf wilt, maar er hoeft totaal geen druk op te liggen. Je eerste keer gaat waarschijnlijk (en gelukkig) niet je beste seks ooit zijn. Net als met alles is ook seks iets wat je moet oefenen en met ieder persoon gaat het ook weer anders zijn.


Communicatie
Praten over seks kan heel fijn en belangrijk zijn. Om erachter te komen wat de ander fijn vindt en om aan te geven wat jij fijn vindt moet je erover praten. Soms werkt non-verbale communicatie goed, maar het kan zijn dat de ander dan niet goed snapt wat jij bedoelt. Praten over seks kan fijn zijn voordat je begint, maar het kan ook tijdens of erna. Soms vinden mensen het lastig om aan te geven wat ze willen of juist niet, maar de seks kan er alleen maar beter van worden op het moment dat je hier wel over communiceert. Je kan bijvoorbeeld non-verbaal communiceren door te kreunen als je iets fijn vindt, of een hand naar de juiste plaats te verplaatsen.


Om veilig seks te hebben moet je voorbehoeds-
middelen
gebruiken. De beste manier om een soa te voorkomen is door een condoom te gebruiken tijdens de seks. Een condoom is dan ook het enige voorbehoedsmiddel dat je zowel tegen zwangerschap én tegen een soa beschermd. Een condoom gaat om een piemel heen en beschermt als je een vagina of anus ingaat. Er bestaat ook een condoom die je inbrengt in de vagina. Condooms beschermen je niet altijd voor 100%. Ook zijn er soa's die je kunt krijgen door huidcontact. Verder zijn er anticonceptiemiddelen die je niet beschermen tegen een soa, maar wel tegen zwangerschap. Voorbeelden hiervan zijn de anticonceptiepil, een spiraaltje, een anticonceptiering, anticonceptiestaafje of de prikpil. Lees hier meer over bij 'Anticonceptie'.

Doe het veilig
Pijpen is het likken of zuigen aan de penis. Je kunt ook vingeren, vingeren is het aanraken van de clitoris, vulva en vagina met je vingers. Aftrekken is het op en neer bewegen van de hand over de penis en de eikel. Er kan ook penetratie plaatsvinden. Penetratie is het inbrengen van een menselijke penis of een ander lichaamsdeel of voorwerp in een lichaamsopening. Het doel hiervan is het beleven van een seksuele ervaring. Dit zijn een paar voorbeelden van handelingen die er tijdens de seks kunnen gebeuren. Maar zoals eerder benoemd, is seks helemaal vrij en zijn er geen regels voor. Soms wordt er gezegd dat seks vooral is om kinderen te krijgen. Dit hoeft helemaal niet waar te zijn, seks is bijna altijd voor plezier.

Spanningsopbouw
Hoort seks pijn te doen?
Het 'voorspel', zoals het vaak wordt genoemd, bestaat niet uit specifieke seksuele handelen. Het gaat meer over een opbouw van spanning. Je kan de spanning steeds meer opbouwen en het verschilt per persoon wat voor handelingen je fijn vindt. Met een goede spanningsopbouw kan je lust en zin opwekken. In de beginfase kan je elkaar fysiek aanraken maar je kan ook alleen al opgewonden raken van gedachtes of van iets wat je hoort of ziet. Een vagina kan hierdoor vochtig worden en opzwellen en een piemel stijf.

Je kan van zoenen naar strelen, naar penetreren, naar beffen, naar strelen, naar pijpen, etc gaan. De volgorde van seksuele handelen kan je zelf invullen; hoe jij en je partner het fijn vinden! Dit kan per keer verschillen!

Ik denk dat er veel mensen zijn die wel eens pijn hebben ervaren tijdens de seks. Pijn is niet iets dat erbij hoort. Geef het altijd aan en ga niet door als iets niet prettig voelt. Pijn kan verschillende oorzaken hebben. Misschien vind je iets niet prettig of ben je niet nat genoeg. Als je zenuwachtig bent kan je je minder goed ontspannen. De bekkenbodemspier loopt rondom de vagina, op het moment dat je niet ontspannen bent, span je deze spieren onbewust aan. Dit geeft een vervelend en branderig gevoel. Geef aan wat wel en niet goed voelt. Iedereen heeft zijn eigen tempo en het is belangrijk dat je dit bij de ander aangeeft.
Sommige mensen zien het orgasme als het hoogtepunt van de spanningsopbouw, maar seks is ook geslaagd zonder een orgasme! Alles is mogelijk, als jullie het beiden maar fijn vinden. Sommige mensen vinden het fijn om na de seks door te gaan met fysieke intimiteit. Dit zou je naspel kunnen noemen. Dit kan bijvoorbeeld door te knuffelen, zoenen of het aanraken van elkaars erogene zones.


Vaginisme
Als het echt heel pijnlijk is om iets in je vagina te brengen, of het überhaupt niet lukt, kan het zijn dat je vaginisme hebt. Wanneer je vaginisme hebt spannen de spieren rondom je vagina zich aan wanneer je seks gaat hebben of wanneer je bijvoorbeeld een tampon naar binnen wilt brengen. Je bekkenbodemspieren rond je vagina zijn heel sterk, hierdoor kan het lijken alsof je vagina helemaal 'op slot' zit. Je kan hiervoor in behandeling bij een bekkenfysiotherapeut, seksuoloog of psycholoog maar dit wil niet zeggen dat je er nooit meer last van gaat krijgen. Ga vooral experimenteren met andere vormen van seks als dit iets is wat je wil, je hoeft geen penetratie mee te maken om leuke seks te kunnen hebben! Het gaat er vooral om dat je je kan ontspannen en kunt genieten van seks, als het idee van seks je te veel stress oplevert forceer dan niets en probeer er met een professioneel iemand over te praten. Dit kan bijvoorbeeld je huisarts zijn of een gynaecoloog.

Orgasme
Tijdens de seks kan er een orgasme ontstaan. Orgasme is een ander woord voor klaarkomen of het hoogtepunt. Als je seks hebt kan je zo opgewonden worden dat je een orgasme krijgt. Bij een persoon met een piemel komt er dan een zaadlozing. Dan komt er sperma uit de penis. De penis is dan stijf en de spieren in de penis trekken samen. Na een orgasme is de piemel en vooral de eikel erg gevoelig. Als een persoon met een vagina een orgasme krijgt, trekken de spieren van je bekkenbodem samen. Deze spieren zitten rondom je vagina en anus. Deze samentrekkingen geven een opwindend en fijn gevoel. Net zoals bij een piemel is ook een vagina hierna erg gevoelig.