Wat is seksuele
identiteit?
Sommige mensen weten van jongs af aan met wie ze een relatie willen hebben. Voor anderen kan het langer duren om hun seksualiteit te begrijpen. Dit is voor iedereen anders en is een natuurlijk onderdeel van wie je bent. Iedereen heeft het recht om zich op zijn gemak te voelen en geaccepteerd te worden zoals die is. Het is normaal dat je je verward of nieuwsgierig voelt als je je afvraagt of je hetero, homo, lesbisch, biseksueel, panseksueel, aseksueel of queer bent. Je hoeft het ook allemaal niet meteen te weten en als je jezelf geen label wilt geven is dat ook oké, je hoeft je voor niemand te verklaren.
Wat is hetero-
normativiteit?
Veel mensen gaan ervan uit dat iemand hetero is omdat dat in onze samenleving wordt gezien als de 'norm'. Ervan uitgaan dat heteroseksualiteit de natuurlijke toestand is van de mens, noemen we
heteronormativiteit. Omdat we in de media en om ons heen nog maar weinig positieve representatie hebben van
queer personen en queer relaties, duurt het voor veel mensen soms langer om erachter te komen of te accepteren dat iemand niet hetero is. Niet hetero zijn is natuurlijk helemaal niet erg of raar, maar helaas wordt dit nog niet door iedereen zo gezien. In sommige delen van de wereld is gay zijn zelfs nog strafbaar, maar ook in Nederland is het nog niet even geaccepteerd als hetero zijn.
Ik denk dat ik … ben, wat nu?
Weet dat het oké is om te zijn wie je bent, op wie je ook valt. Het kan heel spannend zijn om erachter te komen wat je seksualiteit is, maar het kan ook heel leuk zijn! Er valt van alles te ontdekken. Weet ook dat je het niet hoeft te vertellen aan anderen als je daar geen zin in hebt of als je dat niet durft. Het kan wel fijn zijn om anderen te zien of met anderen te praten die zich ook zo identificeren. Je kunt bijvoorbeeld kijken of je online mensen of platforms kan vinden die hierover praten.
Een vriend van mij is uit de kast
gekomen, wat nu?
Als iemand van je vrienden aan jou vertelt dat diegene erachter is gekomen niet hetero te zijn (homo, lesbisch, biseksueel, aseksueel, etc.) heet dat uit de kast komen. Dit kan erg spannend zijn om te vertellen. Hoe kan je voor een veilige sfeer zorgen als een een vriend(in) of iemand uit de klas uit de kast komt? Hier een aantal tips.
Geef aan dat je het dapper en goed vindt dat diegene over zijn gevoelens praat.
Geef de ander de ruimte om alles te vertellen wat die kwijt wilt.
Wacht even met je mening geven. Het gaat in eerste instantie om het gevoel van de ander.
Maak er geen probleem van. Geef aan dat het net zo normaal is als heteroseksualiteit.
Geef aan dat er niks zal veranderen, ongeacht diens seksuele voorkeur of gender.
Vraag of diegene zich zorgen maakt, misschien kan je samen nadenken over oplossingen.
Vraag over pesten op school of thuis. Heeft degene hier last van? Biedt in dit geval hulp aan.
Geef aan dat er altijd over gepraat mag worden en dat het gesprek niet afgelopen hoeft te zijn.