Het seks-positieve platform voor jou!
Seksuele identiteit

Wat is seksuele
identiteit?
Sommige mensen weten van jongs af aan met wie ze een relatie willen hebben. Voor anderen kan het langer duren om hun seksualiteit te begrijpen. Dit is voor iedereen anders en is een natuurlijk onderdeel van wie je bent. Iedereen heeft het recht om zich op zijn gemak te voelen en geaccepteerd te worden zoals die is. Het is normaal dat je je verward of nieuwsgierig voelt als je je afvraagt of je hetero, homo, lesbisch, biseksueel, panseksueel, aseksueel of queer bent. Je hoeft het ook allemaal niet meteen te weten en als je jezelf geen label wilt geven is dat ook oké, je hoeft je voor niemand te verklaren.

Wat is hetero-
normativiteit?
Veel mensen gaan ervan uit dat iemand hetero is omdat dat in onze samenleving wordt gezien als de 'norm'. Ervan uitgaan dat heteroseksualiteit de natuurlijke toestand is van de mens, noemen we heteronormativiteit. Omdat we in de media en om ons heen nog maar weinig positieve representatie hebben van queer personen en queer relaties, duurt het voor veel mensen soms langer om erachter te komen of te accepteren dat iemand niet hetero is. Niet hetero zijn is natuurlijk helemaal niet erg of raar, maar helaas wordt dit nog niet door iedereen zo gezien. In sommige delen van de wereld is gay zijn zelfs nog strafbaar, maar ook in Nederland is het nog niet even geaccepteerd als hetero zijn.

Ik denk dat ik … ben, wat nu?

Weet dat het oké is om te zijn wie je bent, op wie je ook valt. Het kan heel spannend zijn om erachter te komen wat je seksualiteit is, maar het kan ook heel leuk zijn! Er valt van alles te ontdekken. Weet ook dat je het niet hoeft te vertellen aan anderen als je daar geen zin in hebt of als je dat niet durft. Het kan wel fijn zijn om anderen te zien of met anderen te praten die zich ook zo identificeren. Je kunt bijvoorbeeld kijken of je online mensen of platforms kan vinden die hierover praten.
Een vriend van mij is uit de kast
gekomen, wat nu?

Als iemand van je vrienden aan jou vertelt dat diegene erachter is gekomen niet hetero te zijn (homo, lesbisch, biseksueel, aseksueel, etc.) heet dat uit de kast komen. Dit kan erg spannend zijn om te vertellen. Hoe kan je voor een veilige sfeer zorgen als een een vriend(in) of iemand uit de klas uit de kast komt? Hier een aantal tips.
Hier een aantal tips
1.
2.
Geef aan dat je het dapper en goed vindt dat diegene over zijn gevoelens praat.

Geef de ander de ruimte om alles te vertellen wat die kwijt wilt.

Wacht even met je mening geven. Het gaat in eerste instantie om het gevoel van de ander.

3.
4.
5.
6.
7.
8.
Maak er geen probleem van. Geef aan dat het net zo normaal is als heteroseksualiteit.

Geef aan dat er niks zal veranderen, ongeacht diens seksuele voorkeur of gender.

Vraag of diegene zich zorgen maakt, misschien kan je samen nadenken over oplossingen.
Vraag over pesten op school of thuis. Heeft degene hier last van? Biedt in dit geval hulp aan.

Geef aan dat er altijd over gepraat mag worden en dat het gesprek niet afgelopen hoeft te zijn.


13 jaar: hield mezelf voor dat ik hetero was
16 jaar: begon een meisje leuk te vinden
17 jaar: identificeer als biseksueel
22 jaar: overwegen of non-monogamie beter bij mij past
12 jaar: ik vroeg me af of het normaal was een meisje te willen zoenen
15 jaar: gezoend met jongens en voor 'de grap' met meisjes
17 jaar: eerste vriendje voor 4 jaar
21 jaar: identificeer me als biseksueel
23 jaar: identificeer me als gay - queer
8 jaar: al aangetrokken tot vrouwen en meisjes maar wist niet wat dit betekende
13 jaar: ging ik ervan uit dat ik hetero was maar keek wel naar lesbische porno
16 jaar: voor het eerst gevoelens voor een meisje
21 jaar: romantisch & seksueel aangetrokken tot vrouwen en seksueel aangetrokken tot mannen
12 jaar: ik vond voor het eerst een meisje leuk
20 jaar: kreeg meer queer mensen in mijn omgeving en begon na te denken of ik ook wel eens mannen leuk kon vinden
23 jaar: identificeer me nog steeds als hetero
Mai
Gijs
Saïda
Josje

LGBTQIA+ rechten
en Pride
Pride is een jaarlijks feest voor LGBTQ+ met zowel een feestelijk als een demonstratief karakter. Aangezien mensen van de LGBTQ+ gemeenschap nog niet overal veilig zijn of dezelfde rechten hebben is het belangrijk dat er met pride zowel gedemonstreerd wordt als gefeest. Pride begon in New York in 1969 bij de Stonewall Riots, toen politieagenten een queer bar binnen vielen wat eindigde in geweld met meerdere gewonden en arrestaties. Dit wordt ook wel gezien als het begin van een harder geluid vanuit de LGBTQ+-emancipatie beweging. Queer activisten begonnen een eigen plek in de maatschappij op te eisen. Sindsdien is er natuurlijk al veel veranderd en verbeterd voor veel queer mensen in de wereld, maar dat is nog lang niet waar het moet zijn. Daarom is het belangrijk dat we herinneren waar pride vandaan komt en we blijven strijden voor LGBTQ+ emancipatie voor iedereen.

Pesten
Pesten is fysiek of mentaal gedrag om iemand anders te kwetsen. Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom er gepest wordt. De schade van pesten kan vaak nog lang effect hebben op iemands leven. Gepest worden op basis van je seksuele identiteit kan erg moeilijk zijn. Iedereen wilt zichzelf kunnen zijn en als hier slecht op wordt gereageerd kan je je onzeker voelen. Ben jij degene die gepest wordt? Wees niet bang om hierover te praten. Neem bijvoorbeeld een vriend of vriendin in vertrouwen en zoek samen naar oplossingen. Misschien kan je samen de pesters aanspreken. Soms kan er ook onbedoeld gepest worden. De pester denkt dan dat het een grapje is terwijl het wel als pesten ervaren kan worden. In zo'n geval is het helemaal goed om dit te benoemen. Zo wordt diegene zich er bewust van en zal die er hopelijk mee stoppen. Als de pesters hierna nog steeds niet ophouden is het misschien goed om een docent of ouder in te schakelen. Onthoud een ding goed: je bent oké zoals je bent, wat diegene ook tegen je zegt. Blijf vooral jezelf en laat je niet uit het veld slaan. Wees niet bang om dit bespreekbaar te maken, je bent niet alleen.
Fluïditeit
Seksualiteit is fluïde! Dat betekent dat het altijd kan veranderen en je je niet hoeft te labelen als je je daar niet comfortabel bij voelt. Alleen omdat je je seksualiteit nu op één manier definieert, wil dat nog niet zeggen dat je later niet van gedachten kunt veranderen. Dit betekent niet dat je 'in de war' bent of 'kiest'. Het betekent gewoon dat je nog steeds aan het leren bent over wie je bent en welke relaties voor jou goed voelen. Je seksualiteit kan je hele leven hetzelfde zijn, maar je zou jezelf ook anders kunnen definiëren naarmate je meer over jezelf leert. Je hoeft je niet te schamen als je nog niet weet op wie je valt of als je helemaal op niemand valt! Seksualiteit is iets heel persoonlijks en hoe je je ook wil identificeren, het is allemaal oké.
Aantrekkingskracht

Er zijn verschillende soorten aantrekkingen. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen romantische aantrekking en seksuele aantrekking. Romantische aantrekking gaat over op wie je verliefd wordt. Wie geeft jou vlinders in je buik? Dit is iets anders dan seksuele aantrekking. Als je het over seksuele aantrekking hebt, dan heb je het over wie of wat je seksueel opwindt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je romantisch én seksueel aangetrokken voelt. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen die enkel verliefd kunnen worden op vrouwen, maar een man ook seksueel opwindend kunnen vinden. Dan merk je verschil tussen romantische oriëntatie en seksuele oriëntatie.
Relaties
Wat voor soort relaties je met mensen wilt vormen is compleet aan jou. De relaties die je vast wel herkent zijn monogame relaties. Een monogame relatie is een seksuele en romantische relatie die je deelt met één specifiek persoon. Het kan echter ook zo zijn dat je liever relaties met meerdere personen wilt. Dit hoeft helemaal niet te betekenen dat je vreemd wil gaan of 'sletterig' bent. Als je dit van jezelf weet en het er over kan hebben met de personen waar je mee wilt daten is dit ook helemaal oké! Ook dit is fluïde, je kan op elk moment in je leven veranderen van gedachte over wat voor soorten relaties jij aan wil gaan met mensen.

Dit klinkt allemaal misschien heel moeilijk of overweldigend, maar je hoeft het gelukkig allemaal nog niet te weten. Het kan fijn zijn om je verbonden te voelen met een label, maar het is ook helemaal oké om jezelf niet te willen labelen of het gewoon nog niet te weten. Je hebt je hele leven nog elk moment om te bepalen wat en wie je leuk vindt!


Romantische aantrekking kan zich uiten in dat je veel tijd met iemand wil spenderen en misschien wel samen knuffelen en slapen. Dit hoeft nog niet per se te betekenen dat je ook seks met diegene wilt!


Seksuele aantrekking kan zich uiten in dat je met iemand wil zoenen en wil aanraken op een seksuele manier. Dit hoeft nog niet per se te betekenen dat je ook een romantische connectie tot deze persoon voelt!



Ik ben heteroseksueel en non-monogaam, ik heb op dit moment een open relatie.
Ik ben aseksueel en homo-romantisch, ik kan me dus wel romantisch aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht.
Ik ben biseksueel en heb op dit moment een monogame relatie met een jongen.